Газов инжекцион с OBD-II адаптация.

Автомобилни газови системи с OBD-II комуникация вече не са новост на параза у нас. Предимствата им са безспорни, що се отнася до това колко точно позволяват автомобила да бъде настроен да работи коректно на газ. Не толкова коректни са практиките на някои сервизи, позволяващи си да използват тази комуникация, за да прикриват проблеми с настройката, като използват функция за автоматично „изтриване“ на натрупаните грешки при шофиране на пропан-бутан или метан.

obd02

Следващата стъпка в развитието на системите за алтернативни горива е възможността им за OBD-II адаптация. Това най-просто казано означава, че благодарение на свързаността си към електронния модул за управление на автомобила, ECU на газовия инжекцион получава в реално време данни за отклонението от оптималната горивна смес в проценти и ако такова има в някакъв режим на шофиране, може да модифицира горивната карта, така че да постигне перфектните стойности заложени от производителя. Това означава запазване на динамиката при шофиране на газ и оптимален разход на гориво, доближаващ се до този на бензин в рамките на 10-15%. Чрез адаптацията се преодоляват и проблемите с качеството на газта и началната фаза на износване на инжекторите и изпарителя на газовата система

Все повече марки предлагат този тип системи, а добрата новина за всички нас е, че цените им са достъпни и не са чувствително по-високи от тези на конвенционалните газови инжекцион.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

*