До морето на газ – отново най-достъпно

Сезонът на летните забавления е пред нас. Времето вече достига нормалните юнски температури и всички започваме да мислим как да се придвижим към близките плажове. Ако те интересува кой е най-достъпния начин да стигнеш до някое райско и безгрижно място по нашето или гръцкото крайбрежие – тази статия е точно за теб!

Няма да го увъртаме – на газ е най-достъпно да се пътува. Тук отваряме скобата, че изключваме варианта, в който се придвижваш сам и си готов да прекараш 6-7 кошмарни часа във влак или в автобус. Сигурен съм, че на всички ни се иска да не е така, но реалността е друга – общественият транспорт в страната е с ужасно качество и в повечето случаи опасен. Ако към уравнението добавиш и факта, че пътуваш с гадже, съпруга, деца, кучета, зайци и хамстери – заедно или поотделно (внимавайте с гаджетата и съпругите заедно :)) автобусът или влакът вече стават и доста неизгодни. Ето една проста сметка, която го доказва: Ако този уикенд искам да отида до Бургас, с автобус за мен и съпругата ми, цената ще е 60 лв. (2 билета по 30 лв.) в посока, а с влак е с няколко лева по-евтино. Ако пътуваме със семейната кола на газ, същата дестинация би ни струвала 37,50 (400 km при среден разход от 8/100 л/км. и цена на газта 1,17 лв./л.)

Само за сравнение, ако карате сравнително икономичен и масов дизелов автомобил с разход от 5 литра на 100 километра, ходенето до морето би ви струвало 51 лева. Карането на бензин излиза още по-скъпо. Дори с икономично шофиране и постигане на разход от 6 или 6,5 литра на 100 км (нещо на което по-старите автомобили трудно са способни) сметката показва, че за бензин ще изхарчим между 60 и 65 лева в посока.

Ако добавим и разходите ни за обратния път, става съвсем ясно кой е нашия победител:

tablica

 

Използвайте възможността да оставите коментар отдолу и да споделите как и къде пътувате най-често. Ние се ангажираме да попълним подобна таблица, за да може да сме от помощ на най-много читатели, които се колебаят как най-достъпно да стигнат до своята дестинация!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван

*